Centraal Bureau voor de Statistiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek met vestigingen in Heerlen en Den Haag, produceert en publiceert onbetwiste, actuele, relevante en samenhangende statistische informatie voor beleid, wetenschap en praktijk.

Onbetwist betekent voor ons dat er niet getwijfeld mag worden aan de uitkomsten. Het debat moet gaan over de consequenties van de cijfers en niet over de kwaliteit van de cijfers. Het CBS moet volstrekt onafhankelijk zijn in het samenstellen van de informatie en moet zich niet laten beïnvloeden door welke andere partij dan ook. 
De informatie moet actueel 
zijn, maandcijfers moeten beschikbaar zijn in de maand volgend over de maand waarover gerapporteerd wordt. Hetzelfde geldt voor kwartaal en jaarstatistieken. De informatie moet relevant zijn. Het CBS moet dus goed luisteren naar de gebruikers van de informatie en telkens afwegingen maken of er geen wijzigingen in het programma moet worden doorgevoerd. De informatie moet samenhangend zijn. Het CBS heeft toegevoegde waarde door samenhangende statistieken te maken. Het CBS neemt binnen de Nederlandse Overheid een unieke plaats in. Hoewel wij overwegend door de Overheid worden bekostigd, zijn we een volstrekt onafhankelijk kennisinstituut. 

Cijfers voor iedereen

De uitkomsten van de CBS statistieken zijn voor iedereen beschikbaar en geven inzicht in vrijwel alle sociaal economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Uitkomsten worden onder meer gepubliceerd op www.cbs.nl

In het nieuws

In de pers verschijnen bijna dagelijks berichten die gebaseerd zijn op statistisch onderzoek. Artikelen over de werkgelegenheid, de inflatie en de groei van de Nederlandse economie zijn niet volledig zonder de cijfers van het CBS.

Onderdeel van Europa

Het CBS maakt deel uit van een internationaal, vooral Europees, statistisch netwerk. Binnen de Europese Unie levert het CBS de officiële gegevens over Nederland. Binnen Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, werken we actief mee aan de ontwikkeling van methoden en technieken.

Werken bij het CBS

Het CBS is een organisatie waarin samenwerken met velen in het onderzoeksveld (Planbureau's, Ministeries, Universiteiten) centraal staat.
Onze kring van ruim 2000 medewerkers is buitengewoon gemêleerd: veel nationaliteiten, een zeer diverse achtergrond als het gaat om studierichtingen en loopbaanstappen. Wat onze medewerkers ook belangrijk vinden is dat ons land wordt bestuurd op basis van goede argumenten, argumenten waarvoor het CBS de informatie levert.
Daardoor is het misschien wel the best of many worlds: werken bij het CBS is een aangename mix van werken bij de Overheid, ruimte voor een vrij en academisch denkklimaat maar ook van de dynamiek van de maatschappij die je op de voet volgt.

Stage bij het CBS

Wij bieden niet alleen stage-opdrachten aan, maar staan ook open voor stage-verzoeken. Wanneer je ons een open stageverzoek mailt onderzoeken wij de mogelijkheden voor een interessante en passende stage-opdracht.
Behalve reguliere stages biedt het CBS ook mogelijkheden voor afstudeeropdrachten en (promotie)onderzoeken. Een overzicht van de aangeboden stage-vacatures vind je in de stage-vacaturebank. Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met onze stagecoördinator (045) 570 7215. Een e-mail sturen kan ook naar stageverzoek@cbs.nl.

Kijk voor meer informatie op www.werkenbijhetcbs.nl

Volg ons op twitter : #statistiekcbs